Fietsen
Veel gestelde vragen
Fietsen in een triathlon is een dynamische en uitdagende discipline die deelnemers de kans geeft om hun kracht en uithoudingsvermogen te testen. Als onderdeel van een triatlon vereist het fietsgedeelte een combinatie van snelheid, techniek en strategie om de beste resultaten te behalen.
Ook het onderdeel waarin de meeste technologie en definities in voor komen die vaak wat uitleg nodig hebben.
Fietsen
Tijdritfiets
Een speciaal ontworpen fiets met aerodynamische eigenschappen, zoals een gestroomlijnd frame en stuur, om de luchtweerstand te minimaliseren en hogere snelheden te bereiken tijdens de fietsetappe.
Draften
Het rijden in het slipstream van een andere fietser om de luchtweerstand te verminderen en energie te besparen. Dit is meestal verboden in officiële triatlonwedstrijden. In de meeste wedstrijden moet je een afstand bewaren van 12 meter vanaf jouw voorwiel tot de achterwiel van de persoon die voor je fietst.
Triatlonstuur
Een speciaal stuur dat wordt gebruikt op een tijdritfiets, ook wel bekend als aerobars. Het biedt een gestroomlijnde positie voor de fietser om de luchtweerstand te verminderen en de snelheid te verhogen.
Je hebt zo ook als clip-on voor op je racefiets. Zo kun je jouw racefiets omtoveren tot een triathlonfiets.
Cadans
Het aantal omwentelingen per minuut (rpm) van de fietstrappers. Een optimale cadans kan helpen om efficiënter te fietsen en vermoeidheid te verminderen. Over het algemeen genomen is de ideale cadans tussen de 85 en 95. Natuurlijk kan dit per persoon verschillen.
Fietspositie
De houding en positie van de fietser op de fiets. Een goede fietspositie zorgt voor een optimale krachtoverdracht, comfort en aerodynamica.
Bike fitting
Een gedetailleerde evaluatie van de houding en positie van een fietser op de fiets, vaak uitgevoerd door een professional. Het helpt bij het optimaliseren van de aerodynamica, comfort en prestaties.
Cadansmeter
Een apparaat dat de cadans van een fietser meet en weergeeft. Het helpt bij het handhaven van een consistente en efficiënte traptechniek.
Powermeter
Een apparaat dat het vermogen meet dat een fietser produceert tijdens het trappen. Het helpt bij het monitoren en optimaliseren van de trainingsintensiteit en prestaties.
Fietscomputers
Elektronische apparaten die gegevens zoals snelheid, afstand, tijd en hartslag tijdens het fietsen registreren en weergeven. Ze bieden inzicht in de prestaties en helpen bij het volgen van trainingsdoelen. Daarnaast kunnen ze helpen bij het noveigeren tijdens het fietsen en stellen ze je in staat om achteraf te zien welke route je hebt gefietst
Fietshelm
Een essentieel veiligheidsaccessoire dat de fietser beschermt tegen hoofdletsel in geval van een val of botsing. Het dragen van een fietshelm is verplicht in de meeste triatlonwedstrijden.
Ook is een goede helm aerodynamisch en helpt zo luchtweerstand te verminderen wat energie bespaart en zorgt dat je langer en harder kan.
Meld je aan voor updates
Wil je op de hoogte blijven van onze coaching & events?
Meld je nu aan en mis niks!
ALGEMENE VOORWAARDEN
REISVOORWAARDEN PAKKETREIS
PRIVACY
DISCLAIMER